Massage werkt preventief en curatief

Het is voor iedereen bekend dat massage op de huid en het onderhuidse bindweefsel de bloed- en lymfecirculatie stimuleert en daarmee helpt afvalstoffen versneld af te voeren. Minder bekend is dat massage het zenuwstelsel en het hormoonstelsel activeert en reguleert, wat een sterke invloed heeft op de gemoedstoestand en mede het gedrag van de hond.

Met massage werken we ook nog een laag dieper, op de spieren. Naast de wetenschap dat massage de spieren kan ontspannen, zorgt het ook voor een betere doorbloeding en ontwatering, waardoor de spierspanning optimaliseert. Een in de spier ontstane ‘zwakke schakel’ zoals een verkleving, pijnpunt, verzuring of verkramping kun je daarmee wegmasseren. Nog een laag dieper heeft het indirect een gunstig effect op de werking van de gewrichten.

Massage kan daarmee preventief ingezet worden om spanningspatronen te voorkomen en curatief om de patronen te doorbreken. Het is daarmee een zeer nuttige combinatie met lichamelijke therapie, gedragstherapie en hondensport.

b761c80f7c-massagejp

Ontspanningsmassage voor uw hond

Als een hond uit balans is, zie je dit niet alleen terug in zijn communicatie, houding en gedrag. Het lichaam zelf is dé bron van informatie over hoe het met jouw hond gaat. Door het lichaam goed te observeren in beweging en stand en het systematisch te palperen, kun je spanningsgebieden opsporen en met massage gericht aanpakken. Naast de stressreducerende werking, kan massage vaste lichamelijke en gedragsmatige patronen doorbreken en het natuurlijke evenwicht herstellen.